Vesa Parvinen, TaideTupa PikkuSelma

Vesa Parvinen on kouvolalainen yrittäjä, joka päätyi yritysmaailmaan oman harrastustoimintansa ja mielenkiinnon ansiosta vuonna 1995 perustaessaan kuntosalin. Myöhemmin vuonna 2011 hän lähti mukaan myös taidetoimintaan.
Yritysmaailmassa ei välttämättä ole kukaan pitämässä kädestä vaan asiat täytyy opetella itse, joskus jopa kantapään kautta. Parvisen mukaan yrittäjyydessä onkin parasta oma vapaus päättää asioista.
Vesa Parvinen ei ole pelkästään yrittäjä, vaan hän on myös luokanopettaja ja onkin hyvä esimerkki kertomaan siitä, kuinka yrittäjyys ja palkkatyö poikkeavat toisistaan; lyhyesti ja ytimekkäästi: aivan täysin!
Kuusankoskella hän pyörittää Kunto-Mekka Oy:ta, joka on toiminut jo yli 20 vuotta, sekä TaideTupa PikkuSelma, joka on toiminut vuodesta 2011.

Yli kahdenkymmenen vuoden yrittäjäkokemuksella Parvinen kertoo, että tärkeimpiä asioita yrittämisessä on kuunteleminen ja kiinnostuminen. Seuraamalla muita ja keskustelemalla muiden kanssa saa paljon hyviä ideoita ja neuvoja joita ei ole välttämättä itse tullut ajatelleeksi. Yrittäjyydessä ylimielisyys ei sovi mihinkään kohtaan.

Yritysmaailmaan haluavan kannattaa selvittää hyvin realiteetit. Älä usko kaikkea hyvää ja kaunista, jota yhteiskunnan taholta yrittäjyydestä kerrotaan. Harkitse esimerkiksi jonkin vanhan yrityksen jatkamista, sen sijaan, että perustaisit kokonaan uuden yrityksen. Palkkatyö toisen palveluksessa on varmaa tuloa, kun taas yrittäjä joutuu sietämään epävarmuutta.
Parvisen mielestä opettajien pitäisi perehtyä yrittäjyyteen ja yrityksiin henkilökohtaisesti. Liian moni kertoo vain kuultua kultaa ja unelmaa.

 

Kirjoittajat Emmi Hartama ja Timi Järventausta Valkealan lukiosta

YES rakentaa tulevaisuutta, jossa jokaisella nuorella
on mahdollisuus yrittäjyyskasvatukseen.
css.php